Loading...

DE FLEX BLOG

LAAT JE INSPIREREN

Akoestiek in woningen

Vaak is de akoestiek niet het eerste waar tijdens de aankoop van een huis op gelet wordt. Pas na het betrekken van het huis begint de weerkaatsing van het geluid op te vallen. De extra harde klanken van rondrennende kinderen, nagalmende muziek en een echo achter uw eigen stem worden op den duur erg velend. Met name vlakke oppervlaktes en gladde materialen, die in moderne interieurs veel worden toegepast, absorberen het geluid slecht. De weerkaatsing van het geluid wordt hierdoor gestimuleerd en een echo of nagalm zijn het logische gevolg. Maar wat is akoestiek?

  Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid. Geluid bestaat uit trillingen die zich voortplanten door een medium. De akoestiek in een ruimte is afhankelijk van absorptie en terugkaatsing (reflectie) van het geluid door wanden of attributen en de grootte van de ruimte. De absorptie gebeurt door een ruwe en zachte wandafwerking. Terugkaatsing gebeurt door een gladde en harde afwerking. Wanneer het geluid veel wordt teruggekaatst, duurt het een tijd voordat het geluid is uitgestorven. Die tijd heet nagalm en kan worden berekend of opgemeten.

  Er zijn in principe een paar manieren om de nagalmtijd in een ruimte te reduceren. De eerste is toevoegen van absorptiemateriaal en de andere is het aanbrengen van “diffusors”, welke ervoor zorgt dat geluidsgolven worden verstrooid.

  Dempende vloeren

  De keuze voor de juiste vloer of vloerbedekking kan een wereld van verschil maken. Een hoogpolig tapijt, een kurken vloer of een vloer van vinyl veren ietwat mee, waardoor je je voetstappen minder hard weerklinken. Bovendien weerkaatst het geluid minder. Kies je toch voor een strakke vloer, zoals parket, tegels, natuurstenen of laminaat? Door voor een geluidsisolerende ondervloer te kiezen werk je toch aan een goede akoestiek. Wanneer dat nog niet genoeg is, of als de vloer al ligt, dan kan een vloerkleed of karpet helpen.

  Volle raambekleding

  Ook door ramen te voorzien van bekleding help je de akoestiek een handje. Denk aan gordijnen (hoe zwaarder, hoe beter), al dan niet in combinatie met blinds of rolgordijnen. Dubbele lagen werken sowieso goed.

  Meubilair van rijke stoffen

  De keuze voor meubilair speelt een grote rol bij de regulering van akoestiek. Een betonnen stoel in je woonkamer zal niet helpen. Een stoffen variant daarentegen wel. Een bank met rijke stoffen bekleding, een aantal forse planten en grote schilderijen verminderen de weerkaatsing en daarmee de galm.

  Denk in hoekjes

  Door een grote ruimte op te splitsen in verschillende kleinere ruimtes zal de galm direct een stuk minder worden. Hiervoor hoef je geen drastische maatregelen te nemen, door bijvoorbeeld roomdividers te plaatsen of een boekenkast haaks op de muur te plaatsen. Ruimtes kun je ook scheiden door met paneelgordijnen te werken.

  Niet alleen in het interieur moet je je af en toe bezig houden met de akoestiek, maar ook in de bouw moet je denken aan het geluid van de omgeving. Als je een huis gaat bouwen moet je bijvoorbeeld gaan denken wat voor isolatie en gevelbekleding je moet gaan gebruiken zodat je, als je binnen in huis bent, geen last kan hebben wat er buiten allemaal afspeelt.

  Op dit moment zijn wij bezig met de zelfbouwkavels bij Petroleumhaven-West. Petroleumhaven is gelegen in de wijk Laakkwartier. Het nieuwbouw project ligt aan de drukke Waldorpstraat en Neherkade en is dicht bij het spoor. Je zou hier wel kunnen stellen dat de geluidshinder in deze wijk erg hoog kan zijn.

  Voor de zelfbouwkavels moeten wij hier dan ook rekening mee houden. Zo heeft de gemeente aangegeven dat het gebied Petroleumhaven wat ligt tussen twee significante bronnen van geluidbelasting, het spoortraject aan de westzijde en de drukke straat en de Neherkade, aan de oostzijde, samen met de overige wegen leidt tot een cumulatieve geluidbelasting die boven de wettelijke voorkeurswaarde van 55 dB ligt, maar nog onder de door het bouwbesluit maximum gesteld geluidbelasting van 69,5 dB. Dit is de waarde van de geluidbelasting waar in de planvorming rekening mee moeten worden gehouden bij het bepalen van de karakteristieke geluidwering van de woning.

  De projecten waarmee wij bezig zijn hebben het geluk dat ze niet direct gelegen zijn aan de drukke Waldorpstraat en het spoor. De huizen die voor onze projecten gebouwd zullen worden zullen al een deel zorgen voor een geluidsbarrière.

  Voor ons project hebben we dan ook een aantal maatregelen genomen wat ervoor zorgt dat het geluid buiten blijft. Zo hebben we onder ander steenwol, staal en 3-voudig glas toegepast aan de gevel.

  Steenwol spouwmuurisolatie draagt in belangrijke mate bij aan de geluidsisolatie van de gevelopbouw. Een gevelopbouw met steenwol isolatie minimaliseert geluidsoverlast van bijvoorbeeld verkeerslawaai.