Loading...

DE FLEX BLOG

LAAT JE INSPIREREN

Minimalistisch wonen: Introductie 

Minimalisme is een term die je de laatste jaren steeds vaker hoort. Alhoewel je dit begrip op verschillende aspecten van je leven kunt toepassen heeft het vooral vaak betrekking op materiële zaken. En waar kom je nu meer materiële zaken tegen dan in je eigen woning? Maar wat verstaat men nu eigenlijk precies onder minimalisme? Waarschijnlijk zal deze definitie per persoon verschillen, maar in het algemeen kun je stellen dat de essentie van minimalisme het verwijderen van overvloedige zaken uit je leven is. Hierdoor creëer je meer tijd, ruimte en aandacht voor de dingen die er écht toe doen en waar je het meeste baat bij hebt. Of, zoals Joshua Becker zegt: ‘‘The intentional promotion of the things we most value and the removal of anything that distracts us from them.’’ Het is dan ook een misvatting te denken dat je al je bezittingen zou moeten wegdoen en je gezellige woning voor een kale ruimte zou moeten inruilen, in tegendeel.

  Zoals gezegd is minimalisme iets heel persoonlijks, want wat voor de een een waardevol bezit is, is voor de ander een van de eerste dingen die hij of zij zou weggooien. Daarnaast is er ook geen sprake van een ideaal aantal bezittingen. Zo zijn er mensen die zich goed voelen bij een spartaanse levensstijl met 150 voorwerpen, terwijl iemand anders zich al onprettig begint te voelen bij het tienvoudige hiervan. Waar het om draait is dat elk voorwerp bewust gekozen is en een bepaalde functie vervult waardoor het betekenis aan je leven geeft. Dat hoeft niet altijd iets heel groots te zijn, het kan zich juist ook in iets heel kleins uiten, zoals bijvoorbeeld een speciale pen. 

  Los van dit persoonlijke en individuele aspect wordt er inmiddels vaak wel een bepaalde stijl en sfeer gekoppeld aan de term minimalisme. Een merk zoals Apple zou je kunnen zien als de personificatie van minimalisme, gekenmerkt door strakke, tijdloze vormgeving en een beperkt kleurenpallet van grotendeels zwart, wit en grijs. Ook de Scandinavische stijl wordt vaak geassocieerd met minimalisme, vanwege de natuurlijke materialen, simpele en praktische vormgeving van meubels en gebruiksvoorwerpen en neutrale kleuren. Daarnaast bevat de industriële stijl veel minimalistische elementen, zoals ruwe en onafgewerkte details, het waarderen van slijtage en gebruikssporen en het creatief (her)gebruiken van bestaande dingen.

  Op het eerste gezicht lijken deze twee elementen misschien moeizaam te verenigen, namelijk enerzijds de persoonlijke kant van minimalisme en anderzijds het willen vangen van dit begrip in een duidelijk te definiëren interieur stijl. Toch zijn er in veel gevallen duidelijke overeenkomsten te bespeuren tussen verschillende minimalistische interieurs, welke als volgt kunnen worden samengevat:

  • Weinig meubels en accessoires.
  • Strakke vormgeving van zowel leefomgeving als voorwerpen.
  • Toepassen van lichte kleuren.
  • Gebruik van natuurlijke en ruwe materialen.
  • Bewust benadrukken van bepaalde (decoratieve) elementen.
  • Elk voorwerp in de ruimte is betekenisvol en dient een specifiek doel.
  • Creëren van een rustgevende en stimulerende sfeer.

  Bovenstaande elementen zullen uiteraard per woning verschillen, sommige zullen wellicht ook helemaal niet of in mindere mate aanwezig te zijn. Waar de één een hele vitrine met glaswerk een prominente plaats in zijn minimalistische interieur zal geven, zal de ander genoeg hebben aan een enkel vaasje op een dressoir, dat voor hem van grote betekenis is. Waar het uiteindelijk om draait is dat het geen toevallig bij elkaar gezette groep spullen is, maar een zorgvuldige geselecteerde en samengestelde compositie van voorwerpen welke door de eigenaar als betekenisvol worden beschouwd. Het willen leiden van een intentioneel leven, ook op materieel gebied, vormt hierbij het uitgangspunt. 

  De komende tijd zullen meerdere blogs verschijnen, waarin de verschillende aspecten van minimalistisch wonen aan bod komen en ideeën en tips voor de inrichting van diverse ruimtes uitvoerig besproken zullen worden.

  © All credits correspond to photographer/designer/owner/creator