Loading...

Bouwen met hout

Home / Architectuur / Bouwen met hout

Met spelende opwarming van de aarde zijn we in de bouw constant op zoek naar duurzame alternatieven. Hout is een natuurproduct dat het milieu nauwelijks belast. Met houtbouw kunnen gezondere, comfortabele woningen of gebouwen gerealiseerd worden, die ook nog eens bijdragen aan een beter milieu. Het houtmateriaal is immers van nature energiezuinig en verlaagt de uitstoot van CO2 tijdens productie en transport. Bovendien heeft hout een unieke celstructuur met isolerende eigenschappen.

 

De bron

Wel is voor houtbouw natuurlijk bomenkap nodig, hoewel dat volgens experts niet tot ontbossing hoeft te leiden. Zij stellen dat er daarvoor een duurzame bosbouw in Nederland gerealiseerd moet worden. Daar worden bomen selectief gekapt en worden er tegelijkertijd bomen terug geplant. Zo kan de biodiversiteit in stand worden gehouden, of zelfs worden verbeterd.

 

Voor- en nadelen houtbouw

Waarom kiezen we tegenwoordig eigenlijk steeds vaker voor houtbouw? Wat zijn de voordelen vergeleken met een normale woning?

 

Gezonder wonen

Een houten huis voelt comfortabel aan. Dat komt omdat men zich van nature voelt aangetrokken tot de natuur. Wie vindt een wandeling in het bos niet ontspannen? Een houten huis met natuurlijk elementen in de woning zorgt voor minder stress, een lagere hartslag en is gezonder voor de bewoners.

 

Milieuvriendelijk

Met het klimaatakkoord en de gewenste CO2-reductie, is het van cruciaal belang dat de nieuw te bouwen woningen niet meer traditioneel worden gebouwd, maar met hout. De bouwindustrie zorgt voor 5% van de wereldwijde CO2-uitstoot, met bakstenen en beton als grootste vervuilers. Zou je huizen van hout bouwen in plaats van steen en beton, dan stoot je geen CO2 uit, maar bespaar je juist CO2.

 

Hout neemt tijdens de groei CO2 op, en dit blijft opgeslagen in het hout wanneer een houten woning wordt gebouwd. De gekapte bomen worden duurzaam herplant in Finland, waar een duurzaam bosbeheer een vereiste is. Door te bouwen in hout draagt u uw steentje bij aan het milieu, en het bereiken van het klimaatakkoord.

 

Korte bouwtijd

Vergeleken met een normale woning is de bouwtijd bij houtbouw vele malen korter. Dat is zeker het geval wanneer u kiest voor een bestaand ontwerp. Het voordeel van een kortere bouwtijd? U betaalt minder bouwrente, omdat het bouwdepot minder lang loopt. Maar ook kunt u eerder verhuizen en heeft u minder lang dubbele lasten.

 

Hoge isolatiewaarde

Vergeleken met een normale woning is de isolatiewaarde bij houtbouw hoger. Vaak wordt een lage isolatiewaarde benoemd als nadeel vergeleken met een normale woning. Dit voordeel is geheel onterecht. Dus wilt u lagere verwarmingskosten? Dan is het laten bouwen van een zogenaamde schuurwoning of bungalow een hele goede keuze.

 

Rotting en/of schimmel van het hout

Het is erg belangrijk dat houtskeletbouw goed wordt uitgevoerd. Onzorgvuldige uitvoering van de bouw kan rotting in het hout veroorzaken. Rotting tast de sterkte van het hout aan waardoor de constructie zo zwak kan worden dat deze instort. Belangrijk om te weten is dat rotting pas ontstaat wanneer het vochtige hout in aanraking komt met zuurstof. Wanneer een paal volledig in het water staat en dus niet is blootgesteld aan zuurstof, zal er geen rotting optreden. Naast rotting is ook schimmelvorming een veel voorkomend probleem bij houtskeletbouw. Echter is dit opnieuw alleen zo wanneer de constructie onzorgvuldig geplaatst is.

De conclusie is dus simpel. Zorg er voor het hout zorgvuldig geplaatst wordt.

 

Lager accumulerend vermogen

 

Accumulerend vermogen is het vermogen om warmte en koude op te nemen. Zoals eerder al genoemd, is dit één van de voordelen van houtskeletbouw.

Het lage accumulerend vermogen is echter ook een nadeel. Wanneer in de zomer de temperatuur oploopt is het namelijk heel fijn wanneer muren iets van deze warmte opnemen. Bij houtskeletbouw gebeurt dit dus niet en zal de warmte in de ruimte blijven hangen.

Gelukkig is dit te voorkomen wanneer je genoeg ventilatie en zonwering toepast.

 

Kans op ongedierte in het houtskelet

Waar je bij steen geen last van hebt en bij hout wel, is ongedierte in het materiaal. Gelukkig zal dit niet heel vaak voorkomen maar het kan wel.

Ook hier geldt weer dat het alleen gebeurt wanneer het hout niet goed is toegepast.

 

Minder akoestisch vermogen 

Dankzij zijn robuustheid heeft een stenen binnenblad minder geluidsdoorslag. Hierdoor is het akoestisch vermogen van steen beter dan hout.

 

Conclusie

Net als met eigenlijk alles in de bouw heeft houtskeletbouw voor- en nadelen. Welke vorm van bouwen je kiest is dus eigenlijk geheel afhankelijk van jouw specifieke keuze en verbouwing. Maak de keuze echter altijd in samenspraak met een architect, constructeur of aannemer. Kortom, met iemand die verstand heeft van verbouwen en ervaring heeft met houtskeletbouw.