Als je waar dan ook in Nederland rondloopt, maakt niet uit in welk deel van Nederland, zie je overal dezelfde soorten gevels en patronen: steenstrips (bakstenen). Dit is een hele traditionele gevelbekleding en wordt vooral toegepast is de woningbouw, maar ook in alle andere soorten gebouwen. Bakstenen zijn te vinden in verschillende soorten en kleuren, maar toch blijven ze eentonig. Ze hebben dezelfde vorm en zijn op dezelfde manier aangebracht. De laatste tijd streven architecten meer naar uniciteit en hun creativiteit uiten in de ontwerpen. Dit vergt veel moed en een creatief denkvermogen.
Wat voor andere opties zijn er en hoe worden deze toegepast in de bouw? En waarom?
Er zijn veel inspirerende manieren waarop gevelbekleding wordt toegepast. Het kan heel strak zijn, maar ook heel speels. De vorm van een gebouw bepaalt vaak ook hoe ver je kunt gaan in het ontwerp voor een gevel. Als een gebouw vlakke oppervlakken heeft en je wilt een speels gevelontwerp maken, dan zal je bijvoorbeeld moeten kijken naar hoe je geveldelen gaan uitsteken en hoe vaak deze herhaald worden.
Er zijn dus andere soorten gevelbekleding om dit soort ontwerpen te kunnen realiseren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit:
- Houten gevelbekleding: vuren, Lariks Douglas, Siberisch Lariks, Shou sugi ban, Accoya, Red Cedar, etc.;
- Gevelplaten: aluminium, glas, kunststof, koper, natuursteen, trespa, staal, pv-panelen, golfplaten etc.;
- Steenstrips: bakstenen, betonstenen, betonstenen, keramische steenstrips, natuursteenstrips etc.
De gevelbekleding kan dus bepalen hoe de vorm van een gebouw eruit kan zien, de uitstraling van een gebouw en het kan ook iets over de architect zeggen.
De vormen en materialen van kozijnen vullen de gevel altijd goed aan. Je wilt dat ze bij elkaar passen, logisch zijn en iets over elkaar vertellen. Vaak kiezen architecten er voor om de gevel meerdere materialen te geven, maar wat dan opvalt is dat de kozijnen wel hetzelfde zijn. Kozijnen kun je op verschillende manieren laten overlopen in de gevel. Dit kan heel opvallend zijn, maar dit kan ook een hele mooie overgang zijn waarbij je het niet merkt.
Vaak wordt de gevelbekleding over een kozijn heen gevestigd. Dan kan je eigenlijk door de gevelbekleding heen naar buiten kijken, maar minder goed naar binnen. Dit kan een reden zijn voor privacy, maar ook om de gevel juist meer te vullen met gevelbekleding en meer ruimte hebben voor creativiteit.
Soms kan een gevel ook bestaan uit verschillende gevelelementen. Dit zijn verschillende delen van een gevel die niet op elkaar lijken of andere afmetingen hebben. Door eerst gevelelementen te ontwerpen, kan je het ontwerpen van een gehele gevel zien als een soort puzzel. Je kijkt dan naar de vorm van het gebouw en waar je welke elementen zou kunnen “plakken”. Ook dit wordt nu steeds vaker gedaan en is vaak ook een techniek waarbij er meerdere materialen worden gebruikt.