China is een enorm vooruitstrevend land met een bevolking van wel 1.3 miljard mensen. Door dit enorm grote bevolkingsaantal, moet er natuurlijk heel veel gebouwd worden om genoeg woonruimte te creëren. Maar hoe kan het dan dat 60 megasteden zo goed als leeg staan en verklaard worden als spooksteden, 64 miljoen woningen staan leeg en dat is wel 22 procent van de stedelijke woningen, maar ondanks dat blijft China maar vernieuwen en door bouwen. Een quote van analist Gilliam Taluk: “just because you build it, doesn’t mean they will come” daar bedoelde hij mee; ook al bouw je een moderne megastad, wil dat niet zeggen dat er daadwerkelijk mensen gaan wonen!
Waarom worden er megasteden gebouwd? Dat is een veelvoorkomende vraag bij heel veel mensen. Mega steden worden gebouwd vanwege 3 redenen:
De eerste reden is omdat de Chinezen overheid een enorme wil heeft om China zoveel mogelijk te urbaniseren, volgens de Chinese overheid leven 500 honderd miljoen mensen in woningen, die eigenlijk onbewoonbaar zijn, daarom willen ze zoveel mogelijk mensen naar de moderne steden krijgen. Er wordt geschat dat er in de volgende 10 jaar wel 300 miljoen mensen het platteland gaan verruilen voor de stad, dat gaat de grootste bevolkings verhuizing ooit plaats vinden.
De tweede reden is dat China de grootste economie van de wereld wil creëren, ze doen dat door enorm veel te bouwen, waardoor je een actieve ontroerend goed economie creëert, immers wordt er geschat dat 20 a 30 procent van de economie bestaat uit het ontwikkelen van vastgoed.
De derde reden is dat de middenklasse, ongeveer 38,7 procent, in China niet heel veel mogelijkheden heeft om te investeren, maar toen in 1998 het voor Chinese burgers werd toegestaan om een particuliere vastgoedwoning te kopen, werd er massaal door de middenklasse geïnvesteerd in woningen. Dat is ook het aparte van de spooksteden, hoewel de woningen niet bewoont zijn, zijn ze wel bijna allemaal verkocht aan Chinese mensen die daar niet willen wonen maar het gekocht hebben als vastgoed.
Conclusie van deze ontwikkelingen is behoorlijk simpel, de overheid wilde vastgoed aanmoedigen, dus die maakte het gemakkelijk door goedkope leningen te geven aan bouwontwikkelaars, de bouw ontwikkelaars gingen graag aan de slag, want door de enorme vraag, werd toch wel verkocht aan de middenklasse bevolking en de mensen kochten het omdat de vastgoed markt altijd wel omhoog gaat en het is het enige is, waar ze goed in kunnen investeren. Om een beeld te geven hoe veel er in China door deze gebeurtenis gebouwd is: ze hebben in drie jaar in China meer cement toegepast dan in Amerika in de gehele 20e eeuw!
Het enige wat in de cyclus mist, zijn mensen die in deze gebouwen willen en kunnen wonen, dit komt vooral door het feit dat de meesten mensen het zich niet kunnen veroorloven door de hoge kostprijs van deze woningen, de reden is het grote welvaartsverschil tussen de inwoners van China. Er leven bijvoorbeeld 700 miljoen mensen op minder dan 2 euro per dag, zij kunnen simpelweg niet de appartementen in de megasteden betalen.
China blijft maar door bouwen met de gedachtegang dat de spooksteden uiteindelijk zullen uitgroeien naar grote welvarende steden die de economie van China omhoog halen. In het begin stonden veel mega steden zo goed als leeg maar langzamerhand zijn een paar steden al voor 20% gevuld en de Chinese overheid is ervan overtuigd dat dit aantal in de toekomst gaat oplopen. De nu Populaire Chinese megastad genaamd Jingjinji, heeft dit inmiddels bewezen door naar een inwonersaantal van 130 miljoen mensen te groeien. De toekomst gaat uitwijzen of de visie van de Chinese overheid succesvol gaat uitpakken.