Loading...

HET INRICHTEN VAN EEN TINY HOUSE

Home / Interieur / HET INRICHTEN VAN EEN TINY HOUSE

Een Tiny house heeft een woonoppervlakte van maximaal 50 vierkante meter en is zo duurzaam mogelijk. Er komen steeds meer Tiny Houses in Nederland. Zo bestaat er nu ook al een soort Funda voor Tiny Houses. Een keuken, badkamer, slaapkamer, eetkamer en woonkamer op 50 vierkante meter is natuurlijk een uitdaging. Dan is het natuurlijk ook de bedoeling dat het allemaal zo duurzaam mogelijk is. Hoe wordt dit opgelost tijdens het inrichten van een Tiny House?

Keuken

Om te beginnen nemen we de keuken, want hoe maak je je keuken nou zo compact en duurzaam mogelijk? Een gootsteen, fornuis en keukenblad zijn onmisbaar. De pannen en borden kun je kwijt in praktisch ingerichte kastjes. Om de ruimte goed te benutten kun je kiezen voor hoge kasten, smalle kasten en/of lades onder het keukenblad. Je bespaart ook ruimte door middel van een combi-oven en een kleine koelkast met een ingebouwd vriesvak. Zorg er ook voor dat je niet te veel keukengerei en apparatuur hebt, want dan heb je hier ook geen extra opbergruimte nodig. Om een duurzame keuken te creëren, is het gebruik van sloophout een goede keuze. Pas echter wel op dat er niet te veel verschillende soorten kleuren en houtsoorten in de keuken verwerkt worden, aangezien het dan te rommelig kan worden. Voor het keukenblad kun je er voor kiezen om eco beton te gebruiken. Verder kun je veel water besparen door het nemen van een zelf sluitende kraan en een duurzame combi-oven.

 

Badkamer

Een badkamer kan natuurlijk niet ontbreken in je Tiny House. Bij het inrichten van een badkamer zijn er verschillende mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld niet voor een bad om ruimte te besparen, maar je kunt er bijvoorbeeld wel voor kiezen om een combinatie van een bad en douche te plaatsen. Om zo min mogelijk ruimte kwijt te zijn aan de badkamer, is het niet per se noodzakelijk om een wastafel in je badkamer te plaatsen. De meeste keukens worden namelijk al voorzien van een gootsteen. De gootsteen is natuurlijk bedoeld voor het koken, maar kan net zo goed als een wastafel worden voorzien. Doordat je in je Tiny House weinig stroom verbruikt, hoef je je Tiny House niet op het stroomnet aan te sluiten. Door je dak te voorzien van zonnepanelen, kun je de opgewekte energie gebruiken om een zonneboiler te laten werken. De zonneboiler zorgt dat er warm water wordt geproduceerd, zodat je warm kunt douchen. Ook komt het warme water van pas om de radiatoren te verwarmen in de herfst en de winter.

 

Slaapkamer

Vaak wordt het bed op een eerste verdieping geplaatst, zo zie je ook in de afbeeldingen hierboven. Door de ruimte ook in de hoogte te gebruiken is dit erg handig. Zo kan je de trap om naar het bed te gaan, gebruiken voor meer opbergruimte.

 

Eetkamer en woonkamer

Vaak wordt de eetruimte gecombineerd met de werkruimte, maar ook met de woonkamer. Je kunt ervoor kiezen om een barretje te plaatsen met bijvoorbeeld twee of vier krukken en apart een woonkamer creëren. Een optie kan ook zijn dat je de bank met een inklapbare tafel plaatst, dit om ruimte te besparen. Om je inrichting duurzamer te maken kun je kiezen voor meubels die gemaakt zijn van hergebruikt materiaal, maar ook dat de meubels eindeloos herbruikbaar zijn. Een optie kan ook zijn, meubels van karton. Dit is honderd procent duurzaam en er komt geen lijm bij te pas.

 

Kortom, het is een goed initiatief, een Tiny House, niet alleen voor het milieu, maar ook voor het probleem overbevolking. Zo kunnen er meer mensen wonen op een kleiner oppervlak en draag je ook je steentje bij aan een beter milieu.